Reynaers Aluminium versterkt positie als duurzame speler
Deelname aan Green Deal en behalen C2C label toont engagement voor circulair bouwen
Reynaers Aluminium blijft hard meewerken aan de verduurzaming van de bouwsector. Het bedrijf kondigde recent nieuwe stappen aan om het veelbesproken circulair bouwen in Vlaanderen te versterken, met het behalen van het Cradle to Cradle certificaat (C2C) en het ondertekenen van de nieuwe Green Deal circulair bouwen* in samenwerking met de Vlaamse overheid. Bij circulair bouwen is het centrale uitgangspunt kringloop. Reynaers is hier constant mee bezig: hun systemen zijn volledig recycleerbaar op het einde van de levensduur, dankzij de aluminiumbasis van de materialen.
Door de Green Deal te ondertekenen, engageert Reynaers Aluminium zich samen met andere partners uit de bouwketen en de Vlaamse overheid om een innovatief lerend netwerk voor circulair bouwen te starten. De deelnemers van de Green Deal zetten experimenten op en delen hun eigen kennis en ervaring. Vanuit die pool van informatie worden tools, methodieken en nieuwe vormen van ketensamenwerking getest. De Green Deal voor de bouwsector draagt bij tot het realiseren van een circulaire economie in Vlaanderen tegen 2050.
Cradle to Cradle certificaat
De continue duurzaamheidsinspanningen van Reynaers Aluminium krijgen een nieuwe erkenning met het onlangs behaalde prestigieuze Cradle to Cradle certificaat op een reeks producten. Het Cradle to Cradle Innovation Institute beoordeelde de ingediende dossiers van Reynaers Aluminium op vijf verschillende categorieën. Die gingen van kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal tot de ethische praktijken tijdens het productieproces.
De gecertificeerde producten verzekeren niet enkel hoogwaardige isolatie en duurzaam materiaal, maar bieden ook een grote esthetische meerwaarde. Voor architecten en bouwheren, maar ook voor particulieren, loont het om te bouwen met C2C gecertificeerde materialen. De principes van het Cradle to Cradle certificaat sluiten immers nauw aan bij BREEAM en LEED, de internationaal erkende kwaliteitslabels die het duurzaamheidsniveau van gebouwen bepalen. Op die manier bieden C2C gecertificeerde systemen de garantie om milieuvriendelijker en circulair te bouwen.
Duurzaamheid zit in het DNA
Naast het duurzaam materiaal gebruik, is energie-efficiëntie steeds een zeer belangrijk aandachtspunt voor Reynaers Aluminium geweest. Zo resulteerden de aanhoudende investeringen in research en development eerder in het behalen van het Passive House* certificaten voor verschillende systemen. Deze energie-efficiënte oplossingen kunnen gebruikt worden in lage - en energie neutrale woningen en op deze manier bijdragen aan een duurzame omgeving.
Kurt Van Den Bergh, Technisch Verantwoordelijke van Reynaers Aluminium Belux, over het belang van duurzaamheid en circulair bouwen: “Meer dan 40% van het wereldwijde energieverbruik is gelinkt aan het verwarmen, verkoelen, verlichten en het algemeen beheren van de gebouwen waarin we werken en leven. Om te voldoen aan de huidige wereldwijde klimaatdoelstellingen, moeten we dat percentage voor 2050 met minstens 60% verminderen. Ons bedrijf is uniek gepositioneerd en heeft uitstekend isolerende en performante systemen om de impact van nieuwe en bestaande gebouwen op het milieu te verminderen. Het engagement in de Green Deal, het C2C label en onze overige certificaten, waaronder Passive House, zijn het bewijs van onze toewijding voor een groenere wereld voor onszelf en de volgende generaties”.
*Wat is de Green Deal circulair bouwen? De Green Deal circulair bouwen is een gezamenlijk engagement tussen bouwpartners, de overheid en onderzoekers om de toekomst van circulair bouwen in Vlaanderen tot een dagelijkse realiteit te maken. Alle betrokken partijen engageren zich om alles binnen hun mogelijkheden te doen om het project te doen slagen. Alle opgedane kennis en ervaring wordt samengebracht in een eindrapport dat publiek verspreid wordt via de Green Deal website. De overeenkomst dient als hefboom voor andere (gelijkaardige) initiatieven.
|
*Wat is Passive House? Passief bouwen is, in tegenstelling tot C2C, niet gebaseerd op materiaal – in theorie kan men met elk soort materiaal voldoen aan de Passive House principes. Systemen die Passive House gecertificeerd zijn, bieden echter wel een garantie die extra berekeningen overbodig maakt voor architecten en bouwheren. Passieve gebouwen zijn comfortabel en hebben nauwelijks verwarming nodig, door optimaal gebruik te maken van de zon, een hoge isolatie, drievoudige glaspartijen, enzovoort. Door passief te bouwen verspil je dus veel minder energie, wat de omgeving en de planeet enkel ten goede komt.
|